Kondomi kao zaštita

Kondom je kontraceptivno sredstvo u vidu navlake koja se stavlja na penis (muški kondom) ili u vaginu (ženski kondom), koje se najčešće pravi od lateksa. Lateks je materijal „gumaste" konzistencije i velike rastegljivosti, što ga čini povoljnim za navlačenje  na penis.

Kondom je jedino kod nas dostupno kontraceptivno sredstvo koje istovremeno pruža i zaštitu od većeg broja seksualno prenosivih infekcija.

Kondom kao kontraceptivno sredstvo

Kondom spada u tzv. barijerne metode kontracepcije. Navlačenjem na penis (ili umetanjem u vaginu) sprječava kontakt između sperme i unutrašnjosti vagine i tako pravi fizičku barijeru prodoru spermatozoida kroz vaginu i matericu do jajovoda gdje, u slučaju ovulacije, dolaze u kontakt sa jajnom ćelijom i dovode do oplodnje. Muški kondomi su na vrhu zatvoreni, i u tom dijelu se nakuplja sperma prilikom ejakulacije. Suprotni kraj kondoma je otvoren i okružen čvrstim prstenom koji obuhvata bazu penisa (mjesto na kom je penis pričvršćen za trup) sa ciljem otežavanja spadanja kondoma i curenja sperme. Kondomi su obično presvučeni lubrikantom (tvar koja smanjuje trenje između penisa i vagine, anusa ili drugog dijela tijela s kojim penis dolazi u dodir i tako smanjuje mogućnost bola pri odnosu) koji ne smije sadržavati uljane materije, jer one oštećuju kondom.

Ženski kodom je zatvoren na kraju koji se postavlja u vaginu, a suprotni kraj je otvoren prema vanjskom ušću vagine, oivičenom malim i velikim usnama, i kroz njega ulazi penis.

Učinkovitost muškog kondoma je takva da pri savršenoj upotrebi (pravilnoj i redovnoj) 2% žena koje ga koriste zatrudni, a pri tipičnoj upotrebi (neredovnoj i sa čestim greškama navedenim niže) 15%. Za ženski kondom učinkovitost je nešto manja, pa su navedeni procenti za njega 5 i 21%.

Jedina kontraindikacija (zdravstveno stanje kod koga se određena metoda ne smije koristiti) za upotrebu lateks-kondoma je alergija na lateks.  Alergične osobe mogu koristiti lateks-kondome bez alergena ili kondome od ovčijeg crijeva.

Učinkovitost kondoma kao kontraceptivnog sredstva prvenstevno zavisi od pravilnog korištenja. Uzroci neuspjeha korištenja kondoma (tj. nastanka trudnoće uprkos njegovom korištenju) su njegovo spadanje prilikom ejakulacije ili pucanje prije ili za vrijeme ejakulacije. Ovo se može spriječiti pridržavanjem određenih pravila prilikom upotrebe kondoma (vidjeti dolje).

Kondom kao zaštita od seksualno prenosivih infekcija (STI)

Pošto sprječava direktan kontakt muškog i ženskog polnog organa, kao i njihovih sekreta, kondom značajno smanjuje rizik od prenosa mnogih STI. Tako rizik od prenosa HIV-a smanjuje za oko 85% u odnosu na osobe koje ne koriste kondom. Značajno smanjuju rizik od prenosa gonoreje (tripera), hlamidije, HPV-a (virusa koji može izazvati genitalne bradavice, ali i rak grlića materice), herpes simpleks virusa. Važno je napomenuti da je kondom efikasan kao zaštita od STI samo kod stalne i postojane upotrebe, dakle prilikom svakog seksualnog odnosa, bez obzira radi li se o jednom partneru ili više njih sa kojima se imaju seksualni odnosi.

Pravila za korištenje muškog kondoma:

 • Provjerite rok trajanja na pakovanju kondoma. Ukoliko je istekao, nemojte koristiti kondom (smanjena elastičnost, povećan rizik od pucanja).
 • Otvorite pakovanje pažljivo cijepjući uz rub, a ne preko sredine pakovanja, kako ne bi oštetili kondom (noktom, prstenom). NE OTVARAJTE PAKOVANJE ZUBIMA.
 • Prije stavljanja uvjerite se da ste kondom stavili pravom stranom na penis. To ćete provjeriti tako što ćete sa palcem i kažiprstom obje ruke uhvatiti za rub prstena kondoma i pokušati da ga srolate. Ako vam to lako polazi za rukom, znači da ste pravilno okrenuli kondom, i tako okrenutog postaviti ga na penis.
 • Kondom uvijek postavljajte na penis u erekciji. Nezaštićen penis ne dovoditi u erekciju kontaktom sa tjelesnim šupljinama partnera, npr. oralno (rizik od prenosa STI)
 • Uhvatiti vrh kondoma za dva prsta i držeći tako postaviti ga na glavić penisa, ostavivši dio koji ste uhvatili prstima prazan, tj. nenavučen na glavić. Taj dio će služiti za nakupljanje sperme prilikom ejakulacije.
 • Srolovati kondom naniže duž tijela penisa, sve do baze. Ukoliko ste preskočili ili niste pravilno izveli korak 2, može se desiti da ste kondom stavili na penisu pogrešnom stranom, pa ćete primijetiti da je nastave otpor prilikom pokušaja rolovanja. U tom slučaju kondom odbacite i uzmite drugi (u protivnom rizikujete da kondom spadne ili pukne). NE STAVLJAJTE PONOVO ISTI KONDOM NA PENIS.
 • Odmah nakon ejakulacije uhvatite rukom bazu penisa i prsten kondoma koji je obuhvata i tako držeći izvucite penis iz vagine.
 • Svucite kondom sa penisa, na bezbjednom odstojanju od vagine (da se sperma ne prospe po njoj).
 • Bacite kondom u kantu za smeće (NE U WC-ŠOLJU)Pravila za korištenje ženskog kondoma:

 • Provjeriti rok trajanja i pažljivo otvoriti
 • Leći, čučnuti ili stati sa jednom nogom na stolici a drugom na podu
 • Stisnuti unutrašnji prsten koji oivičava zatvoreni kraj kondoma i staviti ga u vaginu (na sličan način kao tampon)
 • Gurnuti unutrašnji prsten u vaginu do grlića
 • Izvući prst iz vagine a vanjski prsten koji oivičava otvoreni kraj ostaviti oko 2 cm izvan vagine
 • Ručno uvesti partnerov penis kroz vanjski prsten u kondom
 • Nakon ejakulacije stisnuti vanjski prsten da sperma ne iscuri, izvući kondom i baciti u kantu za smeće


Kondome treba mijenjati prilikom svakog seksualnog odnosa, kao i prije promjene otvora kroz koji se penetrira u tijelo partnera (vagina, usta, čmar).

Uvijek imajte pri ruci više kondoma, ali ih nikada ne nosite dugo po džepovima (postoji opasnost od oštećenja).

Ne koristiti na kondom od lateksa lubrikante na bazi ulja (vazelin, bebi-ulje, maslac, jestiva ulja), jer oštećuju kondom.

I zapamtite: DOBAR SEKS JE SIGURAN SEKS.