Trudnoća

Prvih nekoliko nedelja mogu biti divne, ali neobične. Prvi meseci su posebni jer Vaše dete ubrzano raste, a to je vreme kada morate dodatno da brineto o Vašoj ishrani i kako da sačuvate zdravlje i sačuvate Vašu bebu.

Čim saznate da ste trudni sa Vašim lekarem odmah porazgovarajte o lekovima koje već uzimate, kao i lekovima za prehladu i glavobolju, jer neki od njih nisu prikladni tokom trudnoće.Trudnoća se deli na tri stadijuma koji se zovu trimestri. Prvi trimestar traje od začeca do 13. nedelje, drugi od 14. do 26. nedelje i treći od 27. nedelje do 40. nedelje.

Prvi trimester

Neke žene tvrde da znaju tačan momenat kad su zatrudnele, druge tvrde da to osećaju i pre nego što menstruacija izostane, a treće ne znaju da su trudne u poodmakloj trudnoći...U trudnoci ćete zapaziti: osetljivost grudi, koje kao da već rastu, može doći do oskudnog krvavljenja ili grčeva koji se poklapaju sa vremenom implantacije ploda, muku i povraćanje koji mogu početi veoma rano. Bićete umorniji, češće ćete mokriti...to sve znači da ste možda trudni. Kupite u apoteci test na trudnoću koji će u 97% slučaja potvrditi ili isključiti Vašu trudnoću, a onda idite kod lekara da to potvrdite.Prvi trimestar je vreme kada uz obaveznu posetu svom ginekologu morate uraditi prvi UZ pregled bebe, vec negde u periodu 7-8 nedelja. Pored registrovanja srčanih otkucaja bebe moći će se tačno izračunati verovatno vreme porođaja. U ovom periodu će Vam biti ponuđeni i testovi za rano otkrivanje poremećaja hromozoma bebe, ultrazvučnim i biohemijskim skriningom. Ovakav skrining prolaze sve trudnice, ali ukoliko imate preko 35 godina, u porodici imate nekog sa genetskom bolesti, treba da se obratite i genetičaru.Potrebne analize u ovom periodu:- pregled krvne slike, urina, nivoa šecerau krvi- određivanje krvne grupe i Rh faktora- merenje krvnog pritiska- provera težine- bris vaginalnog sekreta- Papanikolau bris- titar antitela na toksoplazmozu, rubelu i citomegalo virus.


Drugi trimester

Ukoliko ste početkom trudnoće imali mučninu i povraćali ste, tegobe polako počinju da se smanjuju. Počinjete značajnije da osećate glad, a Vaše dojke se polako uvećavaju. Desni počinju da oticu uz povremena krvavljenja iz njih. Ukoliko ste iz nekog razloga propustili da uradite prvi UZ pregled uz merenje nabora na vratu Vaše bebe, uz određivanje nivoa slobodnog beta HCGa i PAPP-a, a sve u cilju određivanja Vašeg rizika za rađanje deteta sa hromozomopatijom, možete da uradite drugi test - određivanje nivoa alfa feto proteina, slobodnog estriola i beta HCGa u Vašoj krvi. Ukoliko je rizik visok, možete uraditi amniocintezu - vađenje plodove vode i ustanoviti da li beba ima normalne hromozome.Sledeći ultrazvučni pregled radite u periodu lzmeđu 20 i 22 nedelje, kada se beba detaljno pregleda.Ukažite lekaru na sve smetnje i probleme uključujući i proširenja vena na nogama, otoke nogu i šuljeve. Počev od 20.nedelje ukoliko ste prvorotka ili od 18 ukoliko ste već rađali počećete da osećate vašu bebu. Prvo veoma slabo a onda sve intenzivnije. U ovoni periodu  Vaša koža na pojedinim mestima postaje tamnija.Potrebne analize u ovom periodu:-krvna slika, urin, šecer u krvi-ukoliko ste Rh negativni, a otac deteta Rh pozitivan, proverite antitela u krvi-merenje pritiska-praćenje telesne mase.


Treći trimester

Počev od 27.nedelje pokreti bebe postaju sve intenzivniji. Osećate da se povremeno teško možete izboriti sa osećajem gladi, a u isto vreme možete imate problema sa otežanim pražnjenjem creva. U ovom periodu ležanje na leđima vec predstavlja problem, pa se savetuje odmor na levom boku. U 7-10% slučaja postoji mogućnost prevremenog završavanja trudnoće, pa nije na odmet biti I na to pripremljen. Neki od faktora koji mogu uticati na prevremeno rađanje su pušenje, pothranjenost, višeplodne trudnoće i infekcija.Na ultrazvucnom pregledu u periodu izmedu 28 i 32 nedelje proverava se napredovanje u težini Vaše bebe i procenjuje njeno stanje.Potrebne analize u trećem trimestru:- kompletna krvna slika, urin, šecer u krvi- bris vaginalnog sekreta- HbS antigen-HIV- koprokulturaObratite pažnju na pojavu naglih otoka nogu i ruku, nagli dobitak na težini, skokove pritiska, glavobolju i bolove u trbuhu - to mogu biti prvi znaci veoma opasne bolesti u trudnoće - preklampsije. Hitno se javite Vašem lekaru! Od 36.nedelje do termina, Vaša beba se ,,spusta" naniže, Vama postaje lakše da dišete, a osecaj gorušice se smanjuje. Učestalo mokrite jer beba vrši pritisak na mokraćnu bešiku. Obavestite se šta treba da nosite u porodilište i spakujte tasnu. Planirajte kontrole kod lekara na svakih 7 dana. Vaša beba je sa 37 nedelja teska oko 3000 g i zrela za samostalni život van majke. Ukoliko do tada niste saznali šta su trudovi brzo se informišite jer porođaj je veoma blizu…