Poslije poroda

Porođaj je kao težak fizički posao, i svakoj porodilji prija (i preporučljivo je) ležanje, relaksacija i odmor. Neposredno nakon porođaja žena zbog iscrpljenosti ima veliku potrebu za snom.

Kada osjetite da ste sposobni, ustanite i malo prošetajte pored kreveta. Za početak je dovoljno napraviti nekoliko koraka koji su važni i u sprečavanju tromboze i embolije.

Kada prvi put ustanete iz kreveta (ako morate do toaleta), pozovite sestru. Nakon porođaja, koji iscrpi cijelo tijelo, česte su vrtoglavice, slabost u nogama, nesvjestice, tako da se ne treba ustručavati tražiti pomoć pri svakom ustajanju iz kreveta, sve dok ne skupite dovoljno snage.

Vrijeme koje provodite u porodilištu iskoristite za spavanje i odmor, da biste prikupili dovoljno energije za ono što vas čeka kada dođete kući.

Iako je to lakše reći nego provesti, ipak pokušajte se poštediti kućnih poslova po izlasku iz porodilišta.

Najbolje bi bilo da neko bude uz vas bar prvih deset dana i da vam pomaže oko kupovine, kuhanja, spremanja kuće, peglanja i slično. U suprotnom, nećete imati nimalo vremena za odmor, što može dovesti do iscrpljivanja, a takvi sigurno nećete moći podmiriti sve potrebe svoje bebe, što je ustvari najvažnije!

Uostalom, postoji razlog zašto se ovaj period posebno zove i tretira i zašto je narod uveo običaje koji omogućavaju majci odmor. Vaše zdravlje je na prvom mjestu, pa u ovom periodu ispoštujte potrebe svog tijela i ponašajte se u skladu sa svojim osjećanjima.