Ljubavne veze

Postoji bitna razlika između ljubavnog odnosa i ljubavne veze i ako želimo da naša misija uspije, trebamo poticati ovo prvo. Ljubavna veza je ona vrsta muško-ženske interakcije koja se bazira na osvajanju, podrazumijevanju, iluziji sigurnosti, ovisnosti, strogom naglasku na nama, predrasudama, potiskivanju svojih potreba i neizbježnom razočaranju.

Ljubavni odnos, nasuprot tome, traži živost, iskrenost, otvorenost, prihvaćanje nesigurnosti kao sastavnog dijela življenja, poštovanje, slušanje, gledanje, otvorenost za poteškoće te povjerenje da je upravo zajedništvo snaga, koja oboma može pomoći da rastu.

Odnos utieče na naše tjelesno, emocionalno i duhovno zdravlje. Mi i dalje nismo svjesni da je loš, neskladan odnos, a naročito njegova psihoenergetska dimenzija, uzrok zdravstvenih i ostalih problema. Pritom mislimo i na porodične i na partnerske odnose. Članove porodice moramo prihvatiti takve kakvi jesu i nastojati s njima izgraditi najbolji mogući odnos.

Ispunjavajući partnerski odnos odlikuje svijest oba partnera da je odnos sredstvo ličnog i duhovnog razvoja. On služi kao sredstvo za unapređenje svijesti, za upoznavanje samog sebe, za razvoj vlastitog karaktera, za poboljšanje kvalitete života, ali i kao sredstvo istraživanja života. Pravo partnerstvo ima i jednu mističnu, spiritualnu kategoriju jer ne možemo unaprijed utvrditi dubinu do koje neki partnerski odnos može ići. Partnerski odnos posjeduje osobinu neizmjernosti, beskonačnosti, svježine koja je uvijek prisutna, zanimljivosti i tog efekta iznenađenja kada je riječ o duhovnom iskustvu. Partnerski se odnos ne mora ukalupiti u neki tradicionalni model, ne mora postati dosadan nakon nekog vremena. Također, ne mora se uspostavljati samo radi djece, stvaranja porodice, zbog očekivanja društva ili okoline.

Mnogo toga se može razviti u partnerskom odnosu ako oba partnera dožive taj odnos kao sredstvo razvoja. Naglašavamo, oba partnera, a ne jedan od njih. Nažalost, to je preduvjet koji je veoma teško postići i mnogi se ljudi razočaraju kad to čuju. Čak i ako oba partnera tako dožive partnerstvo, to ne znači da u odnosu neće biti nikakvih problema. Partnerski odnos predstavlja treću snagu, nešto što doslovno ima vlastiti život i kao takav utječe na oba partnera istovremeno. Gura ih u određenom smjeru, nameće im određene procese s kojima se moraju suočiti. Partnerstvo će neminovno iznositi na površinu ono što u tim dvjema osobama nije čista svijest i što nije bezuvjetna ljubav. Na partnerima je da to prepoznaju, da se s tim suoče, da iz sebe iščiste sve blokade, da se posvete nekom obliku terapije. Cilj svakog odnosa je da se rastvore i prevladaju nepoželjni i ograničavajući utjecaji koje nosimo iz prošlosti. Svladavanjem sebe dolazi se do još višeg stepena ispunjenja, međusobne intimnosti, otvorenosti, prihvatanja jedno drugog, svega onoga što čini bezuvjetnu ljubav.