O spolno prenosivim infekcijama (SPI)

SPI  su infekcije koje se prenose nezaštićenim seksualnim kontaktom.  Ove infekcije mogu se prenijeti i hetero (partneri različitog pola) i homoseksualnim (partneri istog pola) odnosom. Prenos je moguć svim putevima upražnjavanja seksualnog odnosa: vaginalnim, oralnim (kontakt polnog organa i usta) i analnim (kontakt polnog organa i čmara).

Mnoge SPI dugo ne daju nikakve simptome, ali mogu dovesti do teškog oštećenja zdravlja, a neke mogu biti i smrtonosne. Uzročnici ovih infekcija su mikroorganizmi: bakterije, virusi, gljivice, paraziti.

Jedna vrsta SPI čini genitalne organe osjetljivijim prema drugim uzročnicima SPI, tako da su osobe koje boluju od jedne, često banalne, SPI u povećanom riziku od oboljevanja od drugih, ozbiljnijih SPI. SPI mogu da daju simptome samo na mjestu seksualnog kontakta (vagina, usta, čmar), pa se označavaju kao lokalne SPI, dok kod drugih uzročnici putem krvi mogu da se rašire po cijelom organizmu (sistemske SP).

Neki uzročnici sistemskih STI (HPV, hepatitis B i C virus) povećavaju rizik od nastanka karcinoma.

Širenje vaginalnih infekcija iz vagine na gornji dio genitalnih organa (matericu, jajovode) može dovesti do hroničnog bola u zdjelici, neplodnosti i povećanog rizika od vanmaterične trudnoće.

Normalna vaginalna flora

Čine je bakterije koje normalno nastanjuju vaginu i štite je od štetnih mikroorganizama. Ima ih više vrsta. Neke proizvode antimikrobne tvari, a soj laktobacila proizvodi mliječnu kiselinu. pH vagine je normalno 4-4.5, tj. u vagini prevladava kisela sredina, koja je nepovoljna za razvoj patogenih (tj. koji mogu izazvati bolest) mikroorganizama.

Poremećaji vaginalne flore pogoduju nastanku SPI.

Uzroci poremećaja vaginalne flore:
  1. Menopauza
  2. Djevojčice prije puberteta
  3. Prva polovina menstrualnog ciklusa
  4. Upotreba antibiotika
  5. Često ispiranje vagine

Generalni faktori rizika za SPI:
  • Rano stupanje u seksualne odnose
  • Često mijenjanje partnera
  • Partner koji ima više partnera
  • Pušenje

Zaštita od spolno prenosivih infekcija

Najvažnija metoda zaštite je redovno i pravilno korištenje kondoma, što obezbjeđuje dvostruku zaštitu: zaštitu od trudnoće i prenošenja SPI između partnera.