Pubertet

Pubertet je niz promjena kroz koje prolazi tijelo djeteta i kojima ono postaje tijelo odrasle osobe, zrelo za reprodukciju (oplodnju i stvaranje nove jedinke). Karakterisan je ubrzanim rastom cijelog tijela (povećanjem visine, zapremine i težine) i promjenama na različitim tjelesnim organima.

Početak i trajanje puberteta

Pubertet kod djevojčica počinje oko 10–11. godine i završava oko 15–17; kod dječaka počinje oko 11–12. i završava oko 16–17. godine. Početak puberteta se u zadnja dva stoljeća pomakao znatno unaprijed; u 19. stoljeću pubertet je i kod djevojčica i kod dječaka počinjao oko 15.-16. godine.

Uzroci puberteta

Glavni uzrok koji dovodi do započinjanja puberteta kod djeteta je pojačano lučenje polnih hormona iz polnih žlijezda. Kod oba pola lučenje ovih hormona je pod kontrolom dva hormona hipofize (male žlijezde koja se nalazi sa donje strane mozga), folikulostimulirajućeg (FSH) i luteinizirajućeg (LH) hormona, dok je sama hipofiza pod kontrolom hormona iz hipotalamusa, dijela mozga za koji je anatomski vezana. Ova hormonska veza između hipofize i polnih žlijezda sazrijeva početkom puberteta pa polne žlijezde počinju pojačano lučiti svoje hormone. Ženske polne žlijezde, jajnici (ovariji), luče estrogen i progesteron, dok je glavni hormon koji luče muške polne žlijezde, testisi, testosteron. Estrogen i testosteron su odgovorni za većinu promjena kroz koje u pubertetu prolazi ženski i muški organizam.

Promjene u pubertetu kod djevojčica

Rast dojki je najčešće prvi znak puberteta, i označava se kao telarha. Počinje u prosjeku oko 11.godine kao blago ispupčenje ispod bradavice i okolnog pigmentisanog područja (areole). Može početi jednostrano ili obostrano. Dvije godine nakon telarhe dojke uglavnom dobivaju veličinu i oblik kao kod odrasle osobe.

Menstruacija
Prva menstruacija (menarha) počinje oko 2 godine nakon telarhe, dakle sa 12-13 godina. Menstruaciji u pravilu prethodi ovulacija, mada su krvarenja u pubertetu često anovulatorna, tj dolaze bez prethodne ovulacije, pa su i menstruacije nerijetko neredovne što se u ovoj dobi smatra normalnim. Uspostava redovnih menstruacija pretpostavlja da su i ovulacije redovne, tj. da je žena sposobna da zatrudni.

Stidne dlačice
javljaju se ubrzo nakon telarhe i njihovo pojavljivanje označava se kao pubarha. Javljaju se prvo kao nekoliko dlačica na velikim usnama vagine i u narednih 6-12 mjeseci prekriju cijelu stidnicu.

Polni organi
U pubertetu dolazi do rasta unutrašnjih polnih organa-materice i jajnika (što se, naravno, ne vidi spolja). Sluznica vagine postaje tamnoružičasta (kod djece je svijetla) i često se javlja bijel vaginalni iscjedak (leukoreja), koji nije znak infekcije, već djelovanja estrogena.

Oblik tijela
U pubertetu započinje raspored masnog tkiva na mjestima tipičnim za žene-grudima, bokovima i stražnjici, što ženskom tijelu daje karakterističan oblik.

Promjene na koži
Koža u pubertetu postaje deblja, a zbog djelovanja muških polnih hormona (koje i kod žena u izvjednoj količini luče jajnik i nadbubrežna žlijezda) javlja se sklonost ka javljanju akni.

Rast
Rast u visinu je ubrzan kod djevojčica u prvoj polovini puberteta, ali se završava ranije nego kod dječaka, zato su u odrasloj dobi žene u prosjeku niže od muškaraca.

Promjene u pubertetu kod dječaka

Rast testisa je obično prvi znak početka puberteta kod dječaka i označava se kao gonadarha. Prije puberteta testisi su dugi 2-3 cm, a na njegovom kraju 5-6 cm.

Ejakulacija
Izbacivanje sjemene tečnosti, može nastati namjerno, masturbiranjem, ili spontano, često u snu (što se zove polucija). Počinje oko 13. godine. Erekcije Mogu da se javljaju spontano, u snu ili u budnom stanju, kada su često izvor nelagode i stida kod dječaka (jer se primijete kao nabreklina ispod odjeće).

Stidne dlačice
Javljaju se obično iznad korjena penisa, a zatim se šire na skrotum, bedra i prema pupku.

Tjelesna dlakavost postaje pojačana na licu, pazuhu, prsima, trbuhu, podlakticama, potkoljenicama.

Zadebljanje kostiju i povećanje mišićne mase

Ginekomastija
Pojava rasta jedne ili obje dojke, praćena bolom. Najčešće je prolaznog karaktera.

Glas
Pod djelovanjem testosterona dolazi do rasta grkljana, organa za proizvodnju glasa, i zadebljanja glasnih žica. Rezultat toga je da glas postaje dublji, a grkljan se obično ističe na prednjoj strani vrata, što se označava kao Adamova jabučica.