NEPLANIRANA TRUDNOĆA: ŠTA KADA SE DESI?

Za vrijeme izolacije, veći dio vremena provodimo s partnerom/kom. Svakodnevne obaveze, pa i one poslovne, obavljaju se od kuće tako da smo usmjereni jedno ka drugom. Komunikacija produbljuje i učvršćuje odnose ali isto tako dovodi i do „zategnutih" trenutaka i konflikta (koji može biti tačka učenja, rasta i razvoja). Situacija u kojoj se nalazimo je svakako izazov. Često, preko medija, društvenih mreža ili neobaveznog razgovora do nas dopru rečenice koje za neke probleme u braku predviđaju isključivo crno bijele opcije: „Nakon krize parovi će se rastati ili dobiti bebu." Ovakvo uproštavanje situacije koje nudi „rješenja", jedno katastrofično a drugo bajkovito, uglavnom ne predstavlja konačni ishod. To ne znači da nije moguće. Ali zadržimo se sada na trudnoći i to onoj neplaniranoj (što ne znači da je neželjena).

Nakon suočavanja s činjenicom da je test pozitivan kreće lavina misli i emocija koji nas svojim sadržajem i intenzitetom mogu iznenaditi.

Puno je činjenica o kojima razmišljamo u tim trenucima što može dovesti do različitih osjećaja koja nas preplave. I naravno da je stresno. Stanje šoka i emocije, koje se smjenjuju od oduševljenja, konfuzije, tuge, razočarenja, straha i stida, je bitno prihvatiti i ne suditi im. Sve što osjećamo u trenutku neko je već osjećao prije nas.

Pozitivne i negativne misli, čak i one koje ne možemo izreći glasno, nisu nešto što se događa samo nama jer smo u „bezizlaznoj situaciji ili gubimo razum". One su dio promjene koja, kao i svaka druga,može biti zastrašujuća. Nismo loše osobe zbog ovih preplavljujućih emocija i misli. Na kraju krajeva, ne postoji pravilo kako se moramo osjećati i postupati (mada postoje stereotipi koji nam izazivaju krivicu, ruše samopouzdanje i dovode u pitanje naše odluke).

Sumnje u nas same također nisu rijetka pojava. Naše mogućnosti, sposobnosti i lični kapaciteti mogu nam se učiniti nedovoljnima. I opet priznati, ovaj put svoje strahove i krenuti im u susret. I da, možemo na trenutak osjetiti kao da nam dosadašnji život klizi iz ruku. Naše strategije i mehanizmi suočavanja mogu postati neadekvatni i nedovoljni.

U ovakvim trenucima, pored partnera, bitno je imati osobe u svojoj okolini kojima se možemo povjeriti i podijeliti naše strahove. Također, od iznimne važnosti je imati mogućnost razgovora odnosno podršku, ohrabrenje i razumijevanje od strane profesionalaca koji će biti tu za nas bez predrasuda, objektivno te sa tačnim i provjerenim informacijama.