PAPA-TEST

Papa-test je pretraga kojom se otkrivaju eventualne pred-tumorske i tumorske promjene na stanicama vrata maternice i infekcije spolnog sistema.

U rodnicu se uvodi spekulum, instrument čiji izgled podsjeća na kljun, a njime se šire stijenke rodnice i tako prikazuje vrat maternice. Zatim se pomoću drvenog štapića uzima uzorak iscjetka iz rodnice i postruže površina vrata maternice, te se uzimaju stanice iz kanala vrata maternice pomoću štapića s vatom na vrhu.

Uzorci se razmazuju na površini stakalca koje se sprema u bocu s alkoholom ili pošprica sprejom. Takva stakalca šalju se u labaratorij specijalisti citologu.

Kada se izvodi?
Najidealnije je prvu pretragu učiniti započinjanjem spolnih odnosa. Ukoliko su nalazi uredni, tj. negativni, ponoviti ih svake godine, eventualno svake 3. U protivnom će Vam Vaš ginekolog savjetovati kada da ponovite pretragu. Preporučuje se tokom 24 sata prije pretrage suzdržati od spolnih odnosa. I krvarenje (npr. menstrualno) može otežati pregled stanica, kao i korištenje vaginaleta i ispiranje rodnice.

Šteti li ta pretraga u trudnoći?
Ne.
Nakon PAPA testa
To je bezbolna pretraga koja traje oko minutu. Rijetko dolazi kasnije do pojave sukrvavog iscjetka. Tačnost - oko 75 do 80 posto, a kombinovano s kolposkopijom i histologijom i do 95 posto.